un nume:

CĂUTÂND ADEVĂRUL CORPULUI

Photo: Pat Mic

Un atelier de patru zile pentru trupa Teatrului Național din Târgu Mureș condus de Grzegorz Jarzyna, regizor și directorul artistic al TR Warszawa și Ivan Estengeev, coregraf.

Punctul de plecare al atelierului îl reprezintă spectacolul GEN, regizat de Grzegorz Jarzyna, ce va fi prezentat în această ediție-pilot a evenimentului UN NUME. Scopul exercițiului îl constituie redescoperirea potențialului înnăscut al corpului. Participanții la atelier vor încerca să acceseze reflexele și reacțiile instinctive, primordiale care reflectă adevărul emoțional, neinfluențat de partea rațională a creierului. Adevărul care e un element cheie al existenței/prezenței actorului pe scenă.

Acces permis doar profesioniștilor din domeniul teatral pe bază de invitație.

Grzegorz Jarzyna

Grzegorz Jarzyna, născut în 1968 la Chorzów, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru polonezi. Creația lui a marcat un punct de ruptură în teatrul polonez. A absolvit Facultatea de filozofie a Universității Jagieloniene din Cracovia și Academia de Teatru de Stat Ludwik Solski din același oraș, profil regie. În 1998 a devenit directorul artistic al TR Warszawa (fostul Teatr Rozmaitości), unul dintre teatrele cele mai inovatoare din Polonia, iar între 2006-2013 a fost și director general.

Jarzyna a pus în scenă piese clasice, reinterpretate în maniere curajoase și inovatoare (Nebunie tropicală după piesa lui Witkacy, Magnetismul inimii după Jurăminte de fecioară al lui Alexander Fredro), adaptări după faimoase romane europene ( Doctor Faustus de Thomas Mann, Prințul Mîșkin după Idiotul lui Dostioievski), piese contemporane cunoscute (Rămășițe umane neidentificate de Brad Fraser, 4.48 Psihoză de Sarah Kane pusă în scenă la Varșovia și Düsseldorf) precum și operă (Jucătorul de Prokofiev la Opera din Lyon, Copilul și vrăjile de Maurice Ravel și Piticul de Alexander Zemlinsky la Opera de Stat din Bavaria). Îi place să combine genuri diferite, precum în următoarele spectacole: 2007: Macbeth după drama shakesperiană, o adaptare de tip filmic în patru decoruri diferite și Giovanni, după opera Don Giovanni a lui Mozart și piesa Don Juan de Moliére, combinând teatru și operă.

Jarzyna se bucură de o reputație internațională, spectacolele lui fiind invitate atît în Europa, cât și în toată lumea la festivaluri precum Avignon, Edinburgh, Moscova, St. Petersburg, Ierusalim, Berlin, München, Viena, Stockholm, Paris, Londra, Dublin, Toronto, New York, Los Angeles, Wellington și Hong Kong. În iunie 2008, pentru al său Macbeth s-a construit o scenă specială sub Podul Brooklyn, în New York.

Jarzyna semnează numeroase adaptări, două piese: Proiectul Medea și Areteia și două librete pentru Yvona, principesa Burgundiei și Capcana de Zygmunt Krauze. A regizat și teatru TV: Nebunie tropicală a lui Witkacy, Istoria după Gombrowicz și versiunea TV a lui 2007 : Macbeth.

A participat la proiectul Odiseea Europa implementat în cadrul Capitalei europene a culturii RUHR 2010. Tot în 2010 a pus în scenă Phedra lui Jean Racine la Toneelgroep Theatre în Amsterdam. Printre spectacolele mai recente se numără T.E.O.R.E.M.A.T. după opera lui Pier Paolo Pssolini, Între noi e totul bine de Dorota Masłowska care a avut premiera la Schaubühne am Lehniner Platz în Berlin și Nosferatu, inspirat de Dracula lui Bram Stoker.

A primit numeroase premii și distincții, cum ar fi premiul Ministerului Afacerilor Interne pentru merite speciale Polonia în lume (2002) sau Ordinul de aur cu ocazia celei de-a 300-a aniversări a Sankt Petersburgului (2004). În 2007 i s-a acordat unul dintre cele mai prestigioase premii ale spațiului de limbă germană – Nestroy-Preis – pe care l-a primit pentru Medea pusă în scenă la Burgtheater în Viena (2006). În 2013 primește Crucea de cavaler a Ordinului Polonia Restituta de la președintele Komorowski. A primit de asemenea de două ori Premiul Konrad Swinarski pentru cel mai bun regizor (1999 și 2009).

Ivan Estegneev

Director artistic al companiei și al școlii de dans contemporan Dialogue Dance, precum și al festivalului internațional de dans Diversia și al platformei artistice Stanția în Kostroma. De la înființarea companiei a lucrat ca regizor, coregraf, co-autor și actor în numeroase spectacole. Predă în mod regulat dans contemporan și teatru fizic. Dialogue Dance a fost nominalizată de patru ori la premiile Masca de aur (echivalentul rusesc al premiilor UNITER) la categoria dans contemporan, câștigând de trei ori. În 2015 a devenit membru în juriul premiilor Masca de aur. În 2014, Ivan Estegneev a absolvit Școala de conducător teatral de la Moscova, un proiect al Departamentului de Cultură al Moscovei. A fost de două ori bursier și participant la rezidența internațională a American Dance Festival.

A lucrat timp de 10 ani cu dansatori din Africa de Sud și de Est; a creat trei spectacole în mod special pentru forumul de dans sud-african Dance Umbrella. Estegneev lucrează în mod curent cu cei mai importanți regizori de teatru și cele mai prestigioase instituții de teatru rusești precum Centrul Gogol, Teatrul națiunilor, Teatrul Meyerhold. Oferă cursuri de tip masterclass la studioul K. Khabensky și predă teatru fizic la Școala de film de la Moscova (cursul I. Dapkunaite). Între 2016 și 2018 Ivan a lucrat în calitate de coregraf invitat cu Grzegorz Jarzyna în Rusia, Polonia și China, precum și cu Kirill Serebrennikov.

Photo: Arhiva Ivan Estegneev